Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Så rätt men helt fel

KRÖNIKA
”Missnöje med den förda politiken får aldrig ursäkta att man tar lagen i egna händer.”

Så skriver Jonatan Lönnqvist på SvD:s ledarblogg. Just den här texten handlar om missnöje med placering av ensamkommande ungdomar, men jag tänker att den hade kunnat handla om nästan vad som helst. För det är lätt att hålla med. Det är fel att bruka våld mot ensamkommande ungdomar, därom är varje vettig människa överens.

Problemet är att Lönnqvists påstående ovan helt enkelt inte är sant, det bara låter bra. För historien är full av människors som brutit mot lagen av moraliska skäl, och hyllats. Ty medborgare som följer lagen blint är farliga medborgare som skapar och upprätthåller totalitära regimer.Det uppenbara exemplet är alla som gjorde motstånd mot nazityskland. Få skulle påstå att dessa gjorde fel som tog lagen i egna händer, och där vissa dessutom brukade våld i processen.

Lönnqvist har uppenbarligen inte lyckats tänka tanken till slut, eller så tror han att hans läsare är en smula dumma. För hans påstående är en klar förenkling, som dels inte är sann och dels förtjänar problematisering.

För nog är det ett av livets svåraste dilemman: att veta när det är rimligt att följa lagen likväl som när det är absolut nödvändigt att bryta mot den.

Kommentarer är stängda.