Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

När man låter religiös extremism trumfa barns rättigheter

”Skolpersonal har under ramadan vaktat på barn som är hungriga och törstiga, så att de inte äter och dricker”, skriver Lisa Magnusson i DN.

Läs den meningen igen: ”Skolpersonal har under ramadan vaktat på barn som är hungriga och törstiga, så att de inte äter och dricker.”

Hade jag försökt övertala personalen om att hindra mina barn från att äta och dricka hade de vägrat – i stället för samarbete hade jag fått en orosanmälan på mig. Ja, hade jag gjort detta mot mina barn hade socialtjänsten ingripit. Med rätta.

”[…] matsalen i hennes skola är nästan tomt för barnen fastar. De mår dålig, de orkar inte med skolan och deras beteende blir mer aggressiva när lärarna ställer krav på barnen. […] ” – Amineh Kakabaveh

Ja, för vilket argument, annat än det religiösa, hade accepterats?

Men varför? Varför låter vi religiös extremism trumfa barns rättigheter?  Det är skamligt. Och när skolan går så långt att de hindrar barn från att äta på religiösa extremisters uppdrag, då har situationen verkligen blivit akut.

Förskolor övervakar att slöjtvånget följs

27 av 40 förskolor i och runt Stockholm, Göteborg och Malmö är beredda att övervaka småflickorna så att de verkligen bär sin slöja och tvinga på den igen om barnen tar av den. 27 av 40 förskolor ignorerar barns grundläggande rättigheter.

Hade jag försökt förmå personalen att sätta på med kläder på mina barn än vad som är motiverat av temperaturen hade de protesterat. Med rätta.

”[Rania] önskar att det vore lag på att inte få bära slöja i Sverige. – Det skulle göra oss friare. Då vore det ingen mening att försöka tvinga på oss den. För det finns inget positivt med den. Den kontrollerar mitt liv, en kvinna med slöja får inte vara hur som helst.” – Rania 

Och samtidigt som vi tillåter detta, i strid med barnens rättigheter och skolans uppdrag, så sker kampanjer i Iran för att de iranska kvinnorna ska slippa slöjan. De ser slöjan för vad den är: ett verktyg för förtyck och kontroll.

Slöjan blir ett vanligt klädesplagg när ingen riskerar att dödas, misshandlas eller på andra vis straffas för att de inte bär den.

”När man ständigt propagerar för rätten att bära slöja och aldrig för rätten att slippa den tar man ställning för patriarkatet och spottar på de förtryckta.” – Helene Bergman m.fl.

Muslimer och islamister är inte samma sak

Det är inte det sekulära muslimerna som tvingar på slöja på sina barn, det är de radikala, islamisterna, de extrema. Och när vi anpassar oss efter dem så går det ut över hela samhället. Det går ut över barnen och över kvinnorna. Det går ut över de sekulära muslimerna som lika lite som ”vi” vill ha detta.

Det är dags att sluta lyssna på, fjäska för och ta hänsyn till islamisterna.  Det är dags att ge de sekulära muslimerna en röst: Låt oss lyssna till personer som Nalin Pekgul, Hanna Gabdan och Amineh Kakabaveh.

”Det där ’vi muslimer’ stör mig. Anspråket i det. För muslimer som jag känner firar gärna Alla hjärtans dag, födelsedagar och studenten […].” – Niklas Orrenius 

Religionens undantagstillstånd måste bort!

Vad gör politikerna för att muslimska barn ska få samma rättigheter som andra barn? Relativiserar förmodar jag.

Det här gör mig så fruktansvärt arg. Vi har processerna och resurserna för att skydda dessa barn, men gör det inte. I stället förväntar vi oss att varje enskild kvinna och varje enskilt barn på egen hand ska föra kampen mot religiöst- och klanbaserat tvång.

Religionen absurda undantagstillstånd måste bort. Religion ska inte vara, och får inte vara, ett frikort för att behandla sina barn illa. Nu måste alla goda krafter mobilisera. Alla barn förtjänar – och har rätt till – samma rättigheter som mina. Vi kan inte tillåta att detta ske i Sverige.

—————————————————

Konkret aktionslista

De förskolor och skolor som valt att agera moralpoliser behöver omedelbart meddela alla föräldrar om att:
 • de aldrig mer kommer att övervaka barnen eller tvinga dem till något som är oförenligt med deras mänskliga rättigheter (och då menar jag inte Kairodeklarationen)
 • denna typ av tvång och övervakning är oförenligt med styrdokumenten för svenska skola
 • alla eventuellt tidigare överenskommelser i dessa frågor inte längre gäller och att nya inte kommer att göras
 • allt agerande från föräldrarnas sida att neka barnen mat eller annat som kränker deras grundläggande rättigheter ovillkorligen kommer att anmälas till socialtjänsten
Relativiserande politikerna behöver omedelbart ta ett kraftfullt ansvar för situationen och:
 • sluta tillåta islamister och radikala muslimer företräda alla muslimer och i stället lyssna till sekulära muslimer så som Nalin Pekgul, Hanna Gabdan och Amineh Kakabaveh
 • sluta relativisera slöjan: slöjan blir ett vanligt klädesplagg när ingen riskerar att dödas, misshandlas eller på andra vis straffas för att de inte bär den
 • säkerställa att alla som arbetar inom skola, sjukvård och socialtjänst har adekvat kunskap om problematiken och skyldigheten att anmäla
 • lagstifta om förbud för slöja på barn och unga under 18 år
 • inför obligatorisk information till alla nyanlända föräldrar om barns rättigheter
Alla samhällsmedborgare behöver omedelbart:
 • Reagera när du ser ett barn som far illa. Vänd inte bort blicken, låtsas inte som du inte ser. Lägg dig i – det är din förbannade skyldighet!

2 kommentarer

 1. Johnny Månsson Johnny Månsson 25 juni, 2018

  Mycket viktigt och väldigt bra att du tar upp detta till debatt.

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.