Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

”Ett beslut så cyniskt vidrigt att det kunde tagits av Hitler själv”

FLYKTINGDEBATTEN
Karin Berg skriver i en öppen post på Facebook:
”[…] Igår beslutade den danska riksdagen att myndigheterna i Danmark numera har rätt att stjäla minnen och symboler för viktiga livshändelser från människor, som förlorat sitt hem, sitt land och förmodligen också nära och kära. Detta för att få ut en tusenlapp eller två som kompensation för att dessa utsatta ska få söka asyl. Ett beslut så cyniskt vidrigt att det kunde tagits av Hitler själv.”

Nu sägs det förvisso att de inte ska ta vigselringar och saker med högt affektionsvärde, utan kontanter och liknande tillgångar, men frågan är om det gör saken bättre i kritikernas ögon? Efter en synnerligen icke-vetenskaplig undersökning på sociala medier, verkar svaret vara nej.

Men låt oss sätta frågan i perspektiv. Hur ser till exempel reglerna ut för att få ekonomiskt bistånd (socialbidrag) i Sverige? Tja, så vitt jag kan bedöma, på samma vis som för de flyktingar och migranter som kommer till Danmark. Socialstyrelsen, som ju borde veta, skriver: ”[…] I regel har du inte rätt till ekonomiskt bistånd om du har pengar på banken eller andra tillgångar. Du ska alltså vara helt utan egna ekonomiska resurser för att ha rätt till bistånd.”

Nå, att vi gör på detta vis i Sverige, betyder ju inte att det är rätt att göra det i Danmark, eller för den delen, att det är rätt att göra det i Sverige. Men jag är förbluffad över den okunnighet gällande svenska förhållanden som gång på gång framkommer i debatten. Och, inte minst, retar jag mig på det hyckleri som blir konsekvensen om man tycker att det ena är oacceptabelt och det andra acceptabelt.

Denna ring är mitt värdefullaste smycke. Skulle jag sälja den skulle jag förmodligen få ett par tusenlappar, pengar som…
Posted by Karin Berg on Wednesday, January 27, 2016

Disclaimer: Jag vill understryka att citatet av Karin Berg är valt utifrån det faktum att jag tyckte att det var välskrivet och ett bra exempel på upprördheten över Danmarks nya regler. Det är inte valt för att jag bedömt henne som vare sig okunnig eller hycklare. Hennes kunskaper och attityder till regler gällande svenska socialbidrag känner jag ej till.

Kommentarer är stängda.