Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Den ofrivillige rasisten

Tänk dig följande situation: Du arbetar med rekrytering och genomför regelbundet intervjuer. Plötsligt lägger du märket till att just invandrarna har vissa drag gemensamt. De har för mycket parfym, de kommer för sent och de bryr sig inte om att ta med rätt material. Vad skulle du göra? 

Det hände Marie Hagberg (från ”Hjälp en journalist”) och hon berättade om sina erfarenheter i en kommentar till en artikel i Metro.

Marie har faktiskt agerat helt rationellt. Hon har avstått från att plocka in oseriösa arbetssökande på intervju –  något varenda rekryterare skulle hålla med henne om. Marie uppfattar sig naturligtvis inte heller som rasist – hon sätter ju bara ord på sina ”erfarenheter”.

Hur kan det då ändå bli så fel? Hur kommer det sig att Marie har blivit uthängd på nätet?

För att hon gjorde misstaget att tro att hennes upplevelse, hennes perception, var objektiv sanning.

Marie har alltså, sannolikt helt omedvetet, skapat ett falskt samband eller mönster. Hennes hjärna är (precis som din och min) programmerad att leta efter mönster för att göra världen begriplig.  Ibland finns det inget äkta samband utan i stället bildas bildas en illusorisk korrelation – som här; mellan kompetens och etnicitet.

Konkret innebär det att hon dömer sin egen grupp ”etniska svenskar” efter de bästa individerna i och bortser från  de mindre seriösa sökanden ur den gruppen. På samma, men motsatt, vis ser hon på ”invandrare” och låter sina negativa erfarenheter vara representativa för hela gruppen. Hon ser bara de oseriösa.

När det kommer ytterligare en oseriös invandrare till Marie blir hon stärkt i sin förvissning om att alla invandrare är oseriösa. Och när det kommer en seriös invandrare så ser hon denne som ett undantag. Hennes hjärna ”suddar” helt enkelt ut det som inte passar in i mönstret!

Den har skapat en stereotyp : den lata –  eller okunniga –  människans perception. Därför kan hon uttala sig och agera rasistiskt utan att uppfatta sig själv som rasist. (En inte helt ovanlig företeelse.)

Ingen, inte heller lagen, kräver att någon ska lägga ner tid på ”oseriösa arbetssökanden”. Naturligtvis inte. Vi är bara många som har synpunkter på att vissa tror att de kan veta om någon är en ”oseriös arbetssökanden” eller inte utifrån deras namn och etnicitet. Jag menar, trots Maries kommentar så drar jag inte slutsatsen att alla svenskar är rasistiska puckon…

——————————————————–
Marie Hagberg har flera gånger i social media uttalat att hon står fast vid sitt uttalande. Det, kombinerat med tonen i detta inlägg, samt spridningen hennes kommentar fått, menar jag försvarar publicering utan avidentifiering. 

Kommentarer är stängda.