Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rullstolsburna kvinnan i Visby blev inte våldtagen

SAMTYCKESLAG

Att de fem – sex män som anmälts för att ha våldtagit en rullstolsburen kvinna i Visby har släppts är knappast förvånande. För utifrån nuvarande lagstiftning har hon förmodligen inte blivit våldtagen.

Jag är övertygad att hon inte deltog frivilligt och jag är övertygad om att hon uppfattar det som att hon har blivit våldtagen. (Och personligen anser jag att hon har blivit det.)

Men det som många verkar missförstå är att inte delta frivilligt, att inte ha samtyckt eller att inte vilja ha sex, inte gör det till våldtäkt i juridisk mening.

Inte ens om det var möjligt att bevisa att hon inte ville, eller om männen skulle erkänna de faktiska omständigheterna (att de hade sex med henne och att hon sagt nej) är tillräckligt för att det ska anses vara en våldtäkt.

Nej, åklagaren måste leda i bevis att männen förstått att hon inte ville, vilket konkret innebär att hon måste ha sagt nej tillräckligt tydligt, samt att det måste ha förekommit någon form av våld. (Undantaget är om hon anses ha befunnits sig i ”hjälplöst tillstånd”.) Och dessutom måste åklagaren kunna bevisa att de hade uppsåt att våldta henne – det vill säga att de våldtog henne ”med flit”.

Så nej, jag är inte alls förvånad över att männen har släppts, och även om alla misstankar mot dem inte är avskrivna så förväntar jag mig inte en fällande dom. Domstolarna ska inte döma efter allmänhetens moral eller känslor. Deras arbete är att förhålla sig till lagen. Och så här ser vår lag ut.

Det som däremot är förvånande är att många av de människorna (inte minst på högerextrema sajter) som är djupt upprörda över att männen sannolikt inte kommer att dömas för våldtäkt – samtidigt är lika upprörda över förslaget om en så kallad Samtyckeslag. Ett förslag som ”gör det straffbart att ha sex med någon som inte frivilligt deltagit i akten.” (Mårten Schultz, 7/10, SvD)

De protesterar alltså kraftfullt mot ett lagförslag som ligger i linje med deras eget rättsmedvetande – att ha sex med någon som inte vill ha sex är våldtäkt. En lag som skulle innebära att det kvinnan utsattes för faktiskt inte bara moraliskt – utan även juridiskt – skulle betraktas som våldtäkt. Det är beklämmande paradoxalt.

På samma tema:

Otillständigt att jag får göra vad jag vill med din kroppMän som inte förstår ett nej bör dömas till institutionsvård | Så undviker du våldtäkt i sommar | Kvinnor kan inte våldta | Taxichaufförens oförtjänt goda rykte |

Fakta: 
SOU 2016:60 – Ett starkare skydd för den sexuella integriteten
Analys av Mårten Schultz: Radikalt nytänkande när våldtäkt försvinner ur lagboken


Preventell är en hjälplinje för den som upplever problem med sin sexualitet. Ring 020-66 77 88 för att få hjälp. Du får vara anonym.

Kommentarer är stängda.