Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hanna-Karin Grensman talar om språksociologi på konferensen Ord för ord

Konferensen Ord för ord var en dag med fokus på ord i svenska språket ur olika perspektiv. Det var inspirerande och matnyttiga föreläsningar och workshoppar inom områden som språksociologi, semantik och terminologi.

Konferensen inleddes med en lunch på Kulturkrogen med Ordbruksministern själv, Mikael Berger.

Hanna-Karin Grensman talade om språksociologi under rubriken Oikofobi, stjärnfamiljer och slidkransar. Under föreläsningen så talade hon om ord som inte enbart ord, utan som värderingar. Vad säger orden om vår samtid och rådande normer? Hur påverkar orden dig, och hur påverkas din omgivning av ditt ordbruk? Konkret och aktivt arbetar vi med att öka vår medvetenhet och förståelse hur enskilda ord i språket påverkar vår verklighetsuppfattning.

Andra talare var Pär Nilsson, SAOB, och Anna Gustavsson, LU, som talade om nya forskningsrön inom metaftonymi och ordförståelse och Mia Jensen, terminolog på Scania, som bjöd på en lättvispad terminologisk begreppsanalys om skillnaden mellan en kaka och en tårta.

Konferensen arrangerades av Föreningen Språkrådgivning och textvård och hölls på Humanist- och teologcentrum på anrika Lunds universitet.

Läs hela programmet här: Inbjudan_Ord för ord

Kommentarer är stängda.