Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kärnfamiljen i upproriska böcker – Hanna-Karin Grensman samtalar om böcker på Pride 2013

Under Pride 2013 bjöd Grensman Förlag på två samtal där författare och sakkunniga inom litteratur diskuterar sina egna böcker men också andras verk som bryter mot kärnfamiljsnormen.

Långt innan våra dagars moderna civilisation så levde våra förfäder i små familjegrupper på runt sju personer. Dessa familjegrupper finns kvar än idag, om än i en uppdaterad version. En familj, då som nu, håller ihop. Då för att överleva, idag för att känna trygghet och gemenskap. Skillnaden nu från då är att idag är familjen omringad av sociala normer. Vår mest vanliga syn på familjen är att den består av ett heterosexuellt par, gifta eller sambos, som väljer att skaffa barn ihop efter några års stadigt förhållande. Men vad tänker vi om familjer som bryter mot normen? Vänner som skaffar barn, barn som har flera föräldrar. Hur skildras dem?

Tillsammans diskuterade författarna frågor som: Vad är en familj? Hur skildras familjen i litteraturen? Hur ser processen ut då man som författare utformar de karaktärer som bryter mot konventionerna? Krävs det mod? Ser man över huvudlaget sin berättelse som normbrytande och var det ett medvetet val att utforma den så? Hur tänker författarna kring ansvar och inflytande?


Skönlitterära speglingar av den normbrytande familjen

Samtalsledare: Hanna-Karin Grensman, Grensman & Grensmans

Eva Borgström är lektor i litteraturvetenskap. Hon är känd för bl.a. ”Kärlekshistoria – Begär mellan kvinnor i 1800-talets litteratur”, ”Två berättelser om kärlek” och ”Ellen Key och den samkönade kärleken”. Eva Borgström är också vispoet och släppte skivan, SJU FETA ÅR, i juni.

Anna Fock debuterar sommaren 2013 med romanen ”Absolut noll”, som utspelar sig bland unga homosexuella män i Sankt Petersburg. Den skildrar hot och förtryck, men också kärlek, queerliv och konsten att leva öppet mot alla odds.

Sara Lövestam författade det vinnande bidraget i Bok-SM Udda 2009 och redan i höst publiceras hennes fjärde bok, ”Hjärta av jazz”. Förra årets bok, Tillbaka till henne, skildrar lesbisk kärlek i en tid när den inte skulle finnas. Hennes författarskap fångar det vuxna och barndomen, det udda och det vanliga, nutida och dåtid. Karaktärerna är varma, rent av levande, beskrivna.

Kristina Hultmans autofiktiva roman ”Undersökningen eller When I Woke Up This Morning I Felt So Gay” handlar om Clara som bit för bit måste pussla ihop en ny identitet som lesbisk. Samtidigt som hon genomlever en slags andra pubertet, måste hon få ihop det nya livet med det gamla, inte minst rollen som förälder. Kristina Hultman är verksam som journalist, författare, kritiker och feministisk debattör.

Bodil Sjöström är frilansjournalist och författare, hennes bok ”Route 66 går till Trollhättan” blev nominerad till Årets bok på Gaygalan 2012. I höst utkommer hon med romanen ”Happy Holiday” – om två kvinnor som valde att skaffa barn under samma tid som HIV och AIDS skrämde upp Sverige. Frågan boken ställer är: Vad är egentligen en familj?


Upproriska böcker – normbryteri i barnboksvärlden

Samtalsledare: Marie Larsson, verksamhetsansvarig Grenman Förlag.

Familjeboken” av Edward Summanen handlar om alla former av familjebildningar och vidgar begreppet familj. Boken tar bland annat upp hur ett barn blir till, insemination, sex, adoption, konstgjord befruktning samt heterosexuella, homosexuella och ensamstående föräldrar. En bok att läsa tillsammans med barn eller att låta ett lite större barn läsa själv. Boken öppnar upp för samtal och reflektion tillsammans med barn kring temat familj.

Eva Susso I Trutviken finns en storasyster, en lillasyster och en grannpojke. En moster, hennes flickvän och ett bageri. Äventyr, starka känslor och en magisk hajtand –Eva Susso är författare till ”Den magiska hajtanden” och flera andra barnböcker.

Hanna-Karin Grensman har skrivit Peter-Alexander den store – om en liten pojke som råkar ut för det vi inte vill prata om, det vi försöker låtsas som att det inte finns, sexuella övergrepp. Det uttalade syftet med boken är att hjälpa vuxna och barn att kommunicera kring detta svåra och boken fick en del uppmärksamhet på grund av det ovanliga och normbrytande ämnet.

————————————————————————

Projektgruppen
Projektledning: Kristine Eldestam

Samtalsledare: Hanna-Karin Grensman, Marie Larsson
Strategisk kommunikation: Lisa Zetterström

Foto: Mattias O

Kommentarer är stängda.