Min far bor i en liten by nere i Skåne. När han växte upp där var det ett levande samhälle. I dag är tågrälsen övervuxen, stationen nedlagd, och antalet butiker och samhällelig service har minskat markant. Trots detta väljer min far att bo kvar.
Jag ser inte vad som är så fantastiskt med just denna by, men å andra sidan behöver jag inte förstå för det är inte jag som har valt att bo där. Om han har försakat något? Absolut. Han har tidvis arbetspendlat och bara kunnat komma hem på helgerna. Han inte tillgång till kollektivtrafik. Han har inte det kulturella utbud eller affärer som jag har tillgång till.
Men han anser att vinsterna: frisk luft, att alltid kunna få en parkeringsplats, nära till skog och natur och så vidare – överväger. Han har det som gör honom nöjd med livet. Han har självt valt landsbygdslivet – med dess för- och nackdelar.
Min far hade kunnat göra som många andra. Han hade kunnat beklaga sig över allt som han inte har.
Men nu är min far, tack och lov, inte sådan. Han förväntar sig inte att någon annan ska komma in och plocka bort de nackdelar han upplever – lika lite som jag förväntade mig att restauranger skulle tvingas stänga för att de störde min nattsömn när jag valde att bo inne i stan. Han förväntar sig inte att staten ska lösa hans problem och jag har aldrig hört honom gnälla över rådande förutsättningar.
Nej, han har insett att för kunna bo och verka på landet är måste man ta ett personligt ansvar för det. (Likväl som man måste ta ett personligt ansvar för sin närmiljö om man bor i staden – ansvaret ser bara annorlunda ut.)
Min far har alltid varit intresserad av amerikanska bilar och 2008 var han med och återstartade ”jänkebilsklubben” Holley Hivers som idag har vuxit till en av Skånes största med 135 medlemmar. Och om man har så många medlemmar behöver man ju en lokal…
2012 visade han mig bilder på Vinterlust, ett gammal nedgånget danspalats som stått tomt i många år. Tillsammans köpte föreningen huset och har lagt ned åtskilliga timmar på att renovera det. I dag används lokalen till fester, julmarknader, föreläsningar och andra sociala evenemang. De har också spelat in radioprogram för lokalradion och de har genomfört ett antal event så som rallytävlingar och liknande runt om i Skåne.
Sammantaget skapar det besökare i byn som annars inte skulle ha kommit dit – det sätter byn på kartan. Det ger kunder till motellen och de olika butikerna. Det gynnar helt enkelt alla lokala verksamheter. Det skapar en mer levande miljö.
Jag känner till många liknade arrangemang – människor som saknar något och ser till att försöka förverkliga det. Det är dessa människor som kommer att driva byarna och de små samhällena vidare – det har inget att göra med statligt stöd eller kampanjer för att få folk att flytta till landsbygden (som om det var något självändamål).
I stort sett alla problem som vi stöter på består av både strukturella och individuella förklaringar. Om vi bara tittar på individens ansvar så missar vi det faktum att dennes rörelseförmåga begränsas av de rådande strukturerna. Men om vi enbart tittar på de strukturella förklaringsmodellerna så tar vi ifrån individens möjligheter och ansvar att själv påverka sin situation.
Frågan vi alla bör ställa oss är vad vi gör för att skapa det samhälle, den miljö, som vi faktiskt vill ha runt om kring oss. Hur kan du skapa ditt eget Vinterlust? För om vi inte hjälps åt och kämpar för det vi vill ha så hjälper inga statliga bidrag i världen.
Bonusmaterial: Jag diskuterar landsbygdspolitik och blir utsedd till ”typecastad nyliberal” på SVT Debatt .
Tema Landsbygd: Bland bondläppar och nollåttor
Mer läsning om landsbygdspolitik
”Låt oss debattera i Klippan, Härnösand och Lidköping” | ”Vi tar gärna debatten” | Småföretagarpolitik är landsbygdspolitik | ”Jordbruket får för mycket av stödet till landsbygden” | Sverige saknar en landsbygdspolitik | Reformera Nordiska rådet och gynna landsbygdens småföretagare | Märkligt av centern att skylla på Miljöpartiet | Det Gloala näringslivet | Norrland. Essäer & reportage av Po Tidholm | Landsbygdens avfolkning – något att glädjas åt |
Från regeringen
Mot en ny landsbygdspolitik | Landsbygdsprogram för Sverige år 2007-2013
Kommentarer är stängda.