Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skriva för att läsas

RECENSION
Skriv bättre texter

Lena Holst

Den bästa föreläsningen jag varit på hade också, skenbart, den sämsta föreläsaren. Han tappade OH -bilder på golvet, lekte med mynt i fickan och talade till oss med ansiktet vänt mot tavlan. Först i slutet avslöjade han det pedagogiska syftet; att genom exempel visa oss olika fel man kan göra som föreläsare.

Exakt samma känsla ger mig Lena Holsts skrivhandledning Skriv bättre texter. Hennes uttalade syfte är att presentera en enkel metod för att skriva bättre. Problemet är att bokens uppbyggnad är så tafflig att den efter halva boken lockar mig att börja läsa bakifrån: Använder hon sig av samma sorts pedagogiska knep, för att understryka bokens budskap? Tyvärr inte.

Holsts budskap är att vi ska reflektera över den egna skrivprocessen för att utvecklas på området och tillhandahåller verktyg för att hjälpa oss göra det. Hon uppmanar oss också att vända oss till den förväntade läsaren och går igenom en rad verktyg som en god skribent bör använda sig av. Hon har också ett intressant kapitel om kreativt skrivande som säkert kan vara till nytta för den som inte riktigt vågar ta ut svängarna.

Problemet är att hon inte lever som hon lär. Hennes språk är pratigt, meningsuppbyggnaden bakvänd och texten vill inte riktigt flyta. Som läsare märker jag att tankarna vandrar. Ännu värre är att hon inte lyckats få till en bra disposition. Hon hoppar mellan olika ämnen, refererar framåt och bakåt med tvära kast. Och lämnar mig en smula yr.

Jag tror dock att boken kan ge en och annan insikt till den oskolade skribenten som vill utvecklas inom skrivandets ädla konst. Även om Skriv bättre texter nog får ses som ett svårartat fall av skomakarens barn.

På Adlibris: Skriv bättre texter – En ny metod i fem steg| På Bokus: Skriv bättre texter – En ny metod i fem steg

Kommentarer är stängda.