Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Men sluta spring på akuten!

En vän till mig skriver ironiskt:

Tänk om det bara fanns någon slags mottagning man kunde gå till för icke-akuta ärenden, exempelvis om man har lite ont någonstans eller känner sig trött. Kanske haft något besvär en längre tid. Det skulle kunna finnas några i varje kommun, kanske med ett uppdrag att arbeta hälsofrämjande. Där skulle kunna finnas sjuksköterskor och läkare med allmänmedicinsk kompetens. Så himla synd att det saknas, så att alla måste gå till akutmottagningen!

Jag förmodar att det är så här ni tänker alla ni själviska människor som täpper till akutmottagningarna så att de som verkligen behöver hjälp försvinner i floden av halsont, en smula ångest eller varför inte lite allmän olustkänsla, ni tänker att det inte finns någon annat än akutmottagningar när ni klockan tio en torsdagskväll kommer på att ni faktiskt har känt er lite hängiga en tid och att ni kanske borde uppsöka läkare.

Jag har en orimligt stor andel vårdpersonal i min bekantskapskrets och alla ger mig samma bild. Människor kommer med icke akuta problem till akuten. (Det hörs ju för guds skull på namnet att akuten är till för akuta ärenden – vad är det ni inte förstår?).

Genast som min väninna skrivit inlägget ovan så får hon mothugg:

Eller att vårdcentral+tillgänglighet=fail.

Jag tror att myten om de otillgängliga vårdcentralerna är just en myt. Jag frågar runt och jag får inte tag på någon som faktiskt själva har varit med om att det har varit svårt att få träffa en läkare inom rimlig tid. (Vilket är det första kännetecknet på en ”urban myth”).

För det andra så tittar jag omkring mig. Man får söka vilken vårdcentral man vill inom hela det län man bor i. För oss som bor i Stockholm är det en lång lista på vårdcentraler. Jag har dock aldrig behövt göra det så komplicerat.

Tag valfri vårdcentral. Jag hittar inte någon som inte har någon form av system för den som behöver vård relativt omgående. Många har öppen mottagning t.ex. mellan 8 och 10 på morgonen dit man kan komma utan att boka tid, andra har akuttider som man ringer och bokar på morgonen för att få tid under dagen.

Problem som kan vänta längre än så kan man boka tid för och få tid inom en till två veckor. Vissa typer av saker, till exempel utredning för glutenintolerans, kan ta längre tid än så. Det är min erfarenhet och när jag hör mig för är det ungefär den bilden som framträder.

Vårdcentrale är knappast otillgänglig. Däremot är det oroväckande många människor som inte vet vilken vårdcentral som de skulle vända sig till om det behövde en vårdcentral (men alla vet vilka sjukhus som har akutmottagning).

Men säg att vårdcentralen faktiskt är otillgänglig. Säg att det tar flera veckor innan du får en tid där och du kan inte få en tid någon annanstans heller, så gör det fortfarande inte ditt ärende akut om det inte redan från början var akut.

Om du upplever något av följande så kan det vara en god idé att åka till akuten:

 • någon har skjutit dig i magen
 • du bröt benet när du trillade på väg till bussen
 • du trillade på en glasvägg och nu har du blod som forsar ur ett djupt sår
 • personer runt dig märker att du inte andas och ditt hjärta slår inte

Här kan du åka direkt till akuten.

 • Förkylning av olika slag – även om det är lunginflammation – är inte akut (om man inte är gammal eller tillhör specifika riskgrupper).
 • Allmän olustkänsla är inte akut. (Vill du ta livet av dig är psykakuten rätt plats dock).
 • Saker som du har haft besvär av en längre tid är inte akut.

Allt detta kan vänta tills i morgon när du kan besöka en vårdcentral. Och om du tror att jag har fel, så börja med att ring sjukvårdsupplysningen och hör vad det säger. Eller ring vårdcentralen direkt. Men åk inte till akuten.

Ni som okynnesåker till akuten i tid och otid – det är ert fel att folk ibland dör medan de väntar på en ambulans, att folk med frakturen kan få vänta tio, tolv timmar, att infektioner sprids på sjukhusen som gör sjuka personer ännu sjukare.

Och det är ert fel att SOS Alarm är så nerringda av obetydliga problem att de ibland tvingas tvivla på patienternas uppgifter, med förödande resultat. Skäms!

Och till er läkare och sjuksköterskor som jobbar på akuten: varför i hela fridens namn släpper ni in personer som inte är akut sjuka?

Photo: Robert Linder

Så minskar vi väntetiden på dagens akutmottagningar | Akutens kortade väntetider kostar miljoner | McDonaldseffekt belastar akuter

4 kommentarer

 1. Anonym Anonym 18 juni, 2012

  Hej De flesta akutmottagningarna Får inte neka någon patient. DET är ett stort problem.

 2. Hanna-Karin Grensman Hanna-Karin Grensman 18 juni, 2012

  Ja, jag har förstått det sedan jag skrev inlägget. Tycker, precis som du, att det är ett stort problem.

 3. Anonym Anonym 21 juli, 2012

  Jag pluggar i Uppsala men bor hos föräldrarna i Stockholm på sommaren. Har haft långvariga problem med halsen, ringde sjukvårdsupplysningensom tyckte att jag absolut måste kolla upp det. Jag ringde min vårdcentral i Uppsala och informerade om att jag skulle till Stockholm i några månader och undrade om jag kunde kolla det under den veckan jag fortfarande var i Uppsala men nej det kunde jag inte. Vad skulle jag göra då? Ja, du måste gå till akuten eftersom du är skriven i Uppsala var deras svar. Ringde sjukvårdsupplysningen, gå till akuten var också deras svar. Tack vare en bekant som är receptionist kunde jag gå till vårdcentralen i Stockholm ändå. Hursomhelst är min poäng att ibland måste man tydligen gå till akuten för lite halsont ändå.

 4. Hanna-Karin Grensman Hanna-Karin Grensman 21 juli, 2012

  Jag undrar om det inte är sjukvårdsupplysningen som är där det brister emellanåt? Vet inte hur det ser ut i övriga landet, men i Stockholm finns det ett helt gäng med närakuter som man kan gå till, som tar emot patienter omgående, men inte de allvarligaste fallen. Dit borde du ha blivit hänvisad i alla fall eftersom trycket där inte går att jämföra med de stora akutmottagningarna. Ett annat alternativ hade ju varit om de hänvisat dig till någon av de andra vårdcentralerna i Uppsala. Måste ju finnas många? Någon hade säkert haft en tid! (Därför propagerar jag för ett helt öppet tidsbokningssystem där sjukvården alltid kan hänvisa patienter till en vårdcentral med lediga tider i närområdet).

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.