Så påverkar språket och den fysiska miljön din sexualitet
De senaste hundra åren har mänskligheten varit helt besatta av könet. Vi har skaffat oss djupare och djupare kunskaper, men har inte kommit en millimeter närmare att frigöra oss från begär och från lust. Vi gillar helt enkelt sex. Vi gillar att ha det och vi gillar att tala om det. Och kanske är det så att vi, innerst inne, helt enkelt måste acceptera att livets främsta ändamål är att ha sex, och att allt annat vi gör – som att skrubba golv, spela klarinett, skriva böcker och fylla i skattedeklarationen – bara är sätt att fördriva tiden tills vi kan ha sex nästa gång.
Men varför har vi sex som vi har sex? Och hur kommer det sig att vissa verkar ha sex på ganska liknande vis, medan andra har sex på väldigt olika vis? Och varför har man sex på olika vis i porrfilmerna och hemma i sovrummet? Varför gillar svenskar inte att ha sex på samma sätt som mikronesierna gör? Och varför blir inte jag upphetsad av samma saker som min farmors mormors mor blev?
Biologin lär oss att sexualiteten är naturgiven men dess uttrycksformer, alltså hur vi faktiskt är sexuella, avgörs till hög grad av det samhälle, och den tid, som vi lever i. Det är alltså i sängkammaren som människan kanske som allra mest socialiserad, det vill säga allra mest styrd av samhället.
I den här föreläsningen tittar vi närmare på hur två olika sociala faktorer – språket och den fysiska miljön – påverkar vår sexualitet.
Köp föreläsning, kurs eller workshop (eller något helt annat).
Utgångspunkten är vad du behöver, varför du behöver det och vad du vill uppnå. Du berättar och jag lyssnar och ställer frågor. Om du inte vet säkert vad du vill, så vet jag vilka frågor jag ska ställa för att vi ska komma fram till det. När jag förstått dig så föreslår jag en lösning, speciellt anpassad till dig och ditt företag.
Svårare än så är det inte.
Hanna-Karin Grensman deltar under Pride 2014 med en version av föreläsningen.