Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Du har bara ett liv: Våga vägra måndagsångest!

En stor del av vårt liv tillbringar vid med att förbereda oss för arbetet, resa till och från arbetet och vara på arbetet och utföra våra arbetsuppgifter. Trots det verkar många inte känna att de har rätt att hitta en arbetsplats där de verkligen trivs, där de slipper i från måndagsångesten. De har fel. 

Helgen är utan tvekan den mest deprimerande tiden på Facebook. Från fredagens flödena fyllda med kommentarer som ”Äntligen fredag!” till söndagens inlägg, fyllda av olust.”Ångest, vill inte till jobbet imorgon.”

Ska det vara så här? Ska största delen av din vakna tid upptas av aktiviteter som du egentligen inte vill ägna dig åt? Ska du behöva tvinga dig själv att gå till arbetet, att utföra uppgifter utan att se något värde i dem och leva ditt liv i väntan på helgen och semestern?

Du har bara ett liv. Och min absoluta uppfattning är att du verkligen inte ska behöva spendera halva din vakna tid på en otrevlig arbetsplats för att du måste – något som är själva motsatsen till att leva.

Alla arbetsuppgifter upplever man naturligtvis inte nödvändigtvis som lika roliga och spännande, och visst uppkommer det konflikter och besvärliga situationer i arbetslivet. Men att konstant lida av att gå till arbetet och ändå göra det, gör vare sig dig eller någon annan till en bättre människa.

Det var en gång en man som såg tre män sitta och hugga i sten.
Den ena var sur, den andre lugn, den tredje nöjd.
Han gick fram till var och en och ställde samma fråga; vad gör du?
Den förste svarade – Jag sliter och hugger i sten.
Den andre svarade – Av dessa stenar gör jag jämna fina byggstenar.
Den tredje svarade – Jag är med och bygger en katedral!

Vi behöver känna att arbetet är meningsfullt

Människor har ett grundläggande behov av att känna att de uppgifter vi utför är meningsfulla och tillfredsställande. Det betyder att de flesta av oss vill vara med och bygga katedraler. Men när du inte trivs på din arbetsplats, när du inte kommer till din rätt och inte får använda dina förmågor, då är risken stor att du börjar uppfatta dig som den första mannen; som att du sliter och hugger sten.

Då är risken stor att du blir oengagerad och sur, att du ägnar dina dagar åt att slösurfa och försöka undvika arbetsuppgifter. Samtidigt som skammen och tristessen ökar, så sjunker din självkänsla, för du åstadkommer ju ingenting. Och det är dåligt för dig, och för organisationen.

Om du upplever tiden på jobbet som att ”hugga i sten”, är du på fel plats. Du gjorde fel som tackade ja till anställningen, eller så gjorde organisationen fel som anställde dig, eller så har saker och ting förändrats sedan anställningskontraktet undertecknades.

Det är inget ovanligt eller konstigt. Det är minst lika svårt att göra en bra rekrytering som det är att hitta en person att leva tillsammans med. Och det kräves vanligtvis hårt arbeta och engagemang från båda parter för att få det att fungera över tid. Till det är både människor och organisationer dynamiska; önskningar, prioriteringar och mål förändras över tid.

Det handlar om matchningen – inte om dig

Det finns många fantastiska arbetsplatser och alla människor har egenskaper och kompetenser som gör att det kan vara fantastiska. Men matchningen måste fungera. Ingen kan komma till sin rätt där de bästa egenskaperna man har inte uppskattas, i en miljö där ingen ser vad man är och vad man kan, eller där personlighet eller kompetens i matchar med vad som är efterfrågat.

Det är alltså inte dig det är fel på, det är sammanhanget som gör att du inte kommer till din rätt.  Och då är det sammanhanget som ska förändras, inte du. Och det är bra, för det är mycket enklare att byta arbetsplats, än att ändra hela sin personlighet, eller låtsas vara något som man inte är.

Vem du än är, vad du än kan, vilka förutsättningar du än har, så kan du hitta ett arbete där du hör hemma. Inte nog med det; du har all rätt att vara lycklig och må bra på din arbetsplats. Du har rätt att leva ett liv som skänker dig tillfredsställelse och lycka. Det är inte orealistiskt eller att kräva för mycket.

Men det är också så, att för att komma dit, måste du göra arbetet. För ingen av oss har rätt att få det serverat.

Att känna sig själv är en förutsättning för drömjobbet

För att kunna hitta en arbetsplats där du kommer att trivas och komma till din rätt behöver du känna sig själv så pass bra att du vet vad som kommer att få dig att må bra, och i vilka situationer som ger dig bästa förutsättningar att prestera.

Det finns en mängd floskler som ständigt återkommer i de ansökningar som rekryterare får in: ”Jag är driven. Jag gillar att arbeta i ett högt tempo. Jag vill hela tiden ställas inför nya utmaningar”. Kanske står de så i de ansökningar du skickar i väg? Kanske för att du tänker att det är vad de vill höra?

Kanske vill det höra just det, men om så är fallet, är det en arbetsplats som passar dig?  För är du verkligen driven och gillar att arbete i ett högt tempo? För om du i stället föredrar att arbeta i samma tempo och med ungefär samma uppgifter, så är det en sådan roll och arbetsplats som du bör söka dig till.

Vill du ha en chef som ger dig massor med feedback eller vill du han en chef som håller sig borta och låter dig arbeta ifred? Föredrar du en chef som detaljstyr eller mår du bättre med frihet under ansvar? Vill du ha en chef som hjälper dig att utvecklas eller en chef som uppmuntrar dig till en mer förvaltande roll?

För att kunna ta kontroll över ditt liv och din framgång måste du ta en lång funderare över vem du verkligen är och vad du verkligen vill. Det är bara du som kan göra det här arbetet, bara du vet vad du behöver och vad som gör dig lycklig.

Övning

Ställ följande frågor till dig själv om ditt arbete och försök att vara ärlig i dina svar:

• Varför arbetar du? Vill du framstå som kompetent, vill du lära dig mer, vill du att folk ska tycka om dig, vill du tjäna pengar?

• För vems skull göra du detta? För att man ”måste” arbeta? För din skull, för att din kärlek ska bli glad, eller för att dina föräldrar inte ska bli besvikna på dig?

• Vad kostar det dig? Får arbetet dig att må bra eller dåligt? Vad hindrar detta val dig från att välja? Hur påverkar det dig?

• Är vinsten värd kostnaden? Är lönen du får värd det eventuella obehag du känner när du går till din arbetsplats?

Ju bättre du förstår dig själv, desto bättre val kan du göra för framtiden.

Är du intresserad av fler uppgifter för att identifiera dina verkliga behov och önskningar? Köp Karriärrebell på Bokus eller Adlibris.