Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bostadsrätt? Varför i hela fridens namn då?

Jag förstår varför man vill köpa ett hus och jag förstår varför man vill hyra en lägenhet, men jag inte för mitt liv förstå varför man skulle vilja köpa en lägenhet. Möjligtvis är det för att det är ”inne”?

För det första är det märkligt att så många som kallar sig moderater samtidigt väljer att köpa sig en bostadsrätt – sedan när blev högern intresserad och engagerad i kooperativ ägande?

För det andra så betalar du ju flera miljoner för din lägenhet som du inte ens äger du äger en del i en förening. Att ett antal föreningar går i konkurs varje år verkar ingen känna till. Märkligt nog, med tanke på sagda summor.

För det tredje har jag hitintills inte träffat någon som verkligen har kontroll över kalkyler, vad man bör kontrollera och sannolikheten att just deras lägenhet ska öka i värde. Många gånger är köpen minst sagt lättvindiga.

Vissa påstår att priset på fastigheter alltid kommer att gå upp, vilket bevisligen är falskt då vi haft en och annan fastighetsbubbla. Kommer ingen ihåg det längre?

För det fjärde så är det inte ovanligt att man får problem, med grannar eller med styrelsen, och kan det vara mycket svårlöst för det finns ingen naturlig instans som hjälper dig.

För det femte måste någon lägga ner tid på styrelsearbete, och många gånger är det svårt att hitta folk som är tillräckligt kvalificerade och samtidigt som dessa har rätt mycket makt. Det är en och annan som råkat illa ut för att det hamnat i konflikt med styrelsen.

Dessutom ska de sköta upphandlingar av olika tjänster, så som städning, vilket säkerligen inte blir så billigt som det hade kunnat vara om ett större bolag skött om saken.

En bostadsrättsförening i Bromma dömdes att betala 1,9 miljoner i skadestånd här om dagen. En komma nio miljoner. Om det beror på okunnighet eller något annat ska jag låta vara osagt, men det påverkar ju alla medlemmarna i föreningen negativt.

För det sjätte är det du som måste lösa problem med reparationer och allt ansvar som följer med det. (Jag ringer bara hyresvärden så löser det sig – helt magiskt.)

Jag vet givetvis att man kan ha problem med det ena och det andra om man bor i villa eller i hyresrätt också, men bor du i hyresrätt så har du inte satsat flera miljoner och du kan flytta, vilken dag du vill. Och din villa, den äger du själv. Du behöver inte komma överens med ett antal andra människor som inte alls har din sunda syn på ekonomi och dina åsikter om lämpliga blommor i rabatten.

Med detta sagt så gör det inte mig något att det finns bostadsrätter, det är väl trevligt om vi kan ha boendeformer som passar alla typer av livssituationer och ideologiska idéer. Men jag förstår det inte och sanning att säga verkar det en smula korkat. Minst sagt.

Ps. Ni som säger att det inte går att hitta en hyresrätt i Stockholm kan läsa ett tidigare inlägg från mig här. Dessutom är det ju ni som envisas med att kräva bostadsrätter som gör det svårare än vad det hade behövt vara att hitta en hyresrätt. Så det så!

Tillägg 2012-09-01: Som sagt… Lägenhetsköpare hoppar över viktig bobesiktning

Photo: Philip Collier

4 kommentarer

 1. Anonym Anonym 18 mars, 2011

  Jag väljer bostadsrätt för att det är billigare än att hyra, och det blir billigare för varje år då jag betalar till mig själv genom att beta av skulden.
  Än så länge i alla fall så är det markant skillnad i folks mentalitet när det gäller hänsyn och skötsel av gemensamma utrymmen, de boende tar mera ansvar för vad de gör. Nu har jag inte varit med om några konflikter, men om de skulle uppstå så finns det ganska omfattande regler som styrelsen arbetar efter.

  Det stora problemet med styrelser som jag upplever det är att det är svårt att få folk att engagera sig, och jag förstår dem i och för sig efter att ha suttit styrelsen ett år nu, det är ett förbannat och erbarmligt tråkigt arbete som är dåligt betalt. Därför blir det så många gånger att amatörer som jag sitter i styrelser. Men man får en inblick i hur folk tänker, det finns mycket småaktighet bland en del.

 2. Anonym Anonym 18 mars, 2011

  *markant skillnad i folks mentalitet* jämfört med att bo i hyreshus. För tydlighetens skull.

 3. Hanna-Karin Grensman Hanna-Karin Grensman 19 mars, 2011

  Tack för din kommentar. Jag läste en artikeln nyligen som sa att det inte längre är billigare (räknat per år) att köpa en att hyra. Och det är absolut inte billigare om du förlorar dina investerade pengar.

  Jag är heller inte säker på att det är en stor skillnad i hur folk väljer att ta hänsyn till gemensamma utrymmen. Vissa som bor i bostadsrätt skiter markant i det, vissa som bor i hyresrätt bryr sig mycket. Skulle gärna vilja se statistik på det – för jag är inte säker på att du har rätt (eller om du har det: hur stor skillnaden i så fall är).

  Ja, du har helt rätt i att det finns regler. Men om dessa inte följs (eller om det inte går att bevisa att de inte följs) sitter man i minst sagt en besvärlig (och ofta dyr) situation.

 4. Anonym Anonym 15 juli, 2013

  Mest irriterande är de människor som inte förstår vad det innebär att flytta in i en FÖRENING. Dvs där man ställer upp till förtroendeuppdrag, inte för att det ska vara så jävla roligt utan för att det är förbannat viktigt. Intresset borde väl ändå ligga i att bevara och kanske tom öka värdet på sin bostad. Alldeles för många mentala snorgärsar som står bakom gardinerna och kikar och som alltid vill att någon annan ska göra jobbet = folk som hör hemma i en hyresrätt. Själv hade jag inte en minuts föreningsliv bakom mig eller någon annan relevant erfarenhet av styrelsejobb men tänkte ändå tanken – jag vill inte vara den som säger nej till något jag inte förstår vidden av. Kortfattat: är man inte beredd att någon gång ställa upp till förtroendeuppdrag så ska man välja en annan boendeform, så enkelt är det.

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.